Läste nyss en artikel i dagens upplaga av Svenska Dagbladet, som jag kände att jag ville dela med mig av.
Den handlar om ett unikt oljeavtal som nyligen undertecknats av Ecuador och FN, och innebär att landet inte ska borra efter olja i ett artrikt djungelreservat i Amazonas. Istället ska Ecuador få 3,6 miljarder dollar från ett antal rika nationer. Denna summa motsvarar ändå bara hälften av vad landet skulle få om de borrade upp och sålde oljan. Men å andra sidan undviks utsläpp av 400 miljoner ton koldioxid, och att två indianfolk (som ännu inte har haft kontakt med omvärlden) slipper att flytta från sina hem. Och den biologiska mångfalden som huserar i området, nationalparken Yasuní, är för utbredd och viktig för att ens klä i ord.
Detta är ett extra stort beslut med tanke på att Ecuador får sina intäkter till 25 procent av oljeförsäljning. Den outnyttjade oljereserven i området ligger på 850 miljoner fat; en femtedel av landets totala oljeresurser.
Flera stora industriländer har sagt sig vara villiga att bidra med pengar till den fond som Ecuador ska bilda med FN, för att finansiera projekt som detta.
Nationalparken Yasuní.
Avtalet förhindrar förvisso exploatering av reservatet endast i 10 år framöver - men det känns ändå hoppfullt inför framtiden med detta, någorlunda, altruistiska beslut från den ecuadorianska regeringens sida. Och att avtal som detta faktiskt är unika, ovanliga, är ju egentligen helt otroligt. När det borde vara självklart att grunden till alla beslut som tas på hög, politisk nivå borde baseras på hänsyn till mänskliga rättigheter och jordens bästa.
Bara nu avtalet och Ecuador får tillräckligt med stöd och uppmuntran kanske detta är något som kan tas efter av andra länder? Man kan bara hoppas. I alla fall tror jag på att detta är ett steg i rätt riktning.
Relaterade artiklar finner ni här och här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar